Wrench and Engine light still on - F150online Forums



Wrench and Engine light still on

Reply
 
 
  #1  
Old 06-24-2012, 01:45 AM
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: San Diego Ca,
Posts: 98
Unhappy Wrench and Engine light still on

Need some help folks:

Two days ago my wrench and check engine light went on when i start the truck going home from work. It is stalling and seems to not have enough power. I disconnect the battery for 15 min and the engine light went off but came back up after few minutes. I decide to head home in limp mode (engine and wrench light both on.

Today i cleaned the TB which is very dirty with TB cleaner, changed the MAF sensor also since i broke the tab trying to pull it out for cleaning since the connector keep slipping out from MAF. Put it back together and both lights are gone but it came back when i start the truck again. Disconnect everything again for another cleaning (CRC electronic cleaner and MAF sensor cleaner) put them back again and fire it up...still both lights are on.

Off to store to buy a new TPS sensor, put it on...still have the same problem.
It takes me all day disassembling and putting them back together and running back and forth to auto parts and still having the same problem.

Do i need a new throttle body or just take it to the dealer which i'm trying to avoid since they quoted me $356 for a new one, that's why i'm trying to fix it myself.

Right now i'm down $129 MAF sensor. $86 TPS sensor, and all day trying to fix the truck.

I'm getting really dissapointed and running out of choice but to take it to dealership. Did someone ran into this kind of problem. I have 05 scab which has and issue and history of limp mode and wrench light for years now and i think it finally gave up.

Any advise on what are the next step to fix this will greatly appreciated. PCM reflash maybe since i have EDGE.

Thanks

Last edited by radz; 06-24-2012 at 12:01 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-24-2012, 03:31 AM
Senior Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Alberta/Saskatchewan.
Posts: 232
Can you find out what codes its throwing? That will narrow down your expense and time greatly.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-24-2012, 04:03 AM
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: San Diego Ca,
Posts: 98
It's still throwing the same 2 code P060C and P2106.

Thanks
Reply With Quote
  #4  
Old 06-24-2012, 05:02 AM
Senior Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Alberta/Saskatchewan.
Posts: 232
Did you try loading the stock tune back on after cleaning everything?
Reply With Quote
  #5  
Old 06-24-2012, 11:39 AM
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: San Diego Ca,
Posts: 98
Yes i did and the lights are still on.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-24-2012, 12:17 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 10,390
If it's doing it with the Stock calibration ( always the First thing you check if yer running a tune, btw), then it's Not an Edge problem. Also - this may be better served if it were in the V8 engines forum... just sayin'.

You may need a reflash, and/or a new TB.

Time to bite the bullet - take it to a dealer - yer wasting yer time & money throwing parts at it.

Last edited by MGDfan; 06-24-2012 at 12:19 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-30-2012, 08:10 PM
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: San Diego Ca,
Posts: 98
Update:

Truck is working fine and back to normal now. I put a new OEM throttle body and both light are still on. Run to dealer in limp mode (truck stop for like 4 times) on the way to dealer. Have it reprogram for $102 and the lights went out (problem solve).

My Question is:

If i put my Edge Evo back, will it mess up my PCM again and give me the same problem in the future?

Thanks
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Vanwilder01
2015 - 2016 F-150
31
08-04-2016 04:07 PM
krazykram
2009 - 2014 F-150
16
08-24-2015 10:40 AM
rrg69
2004 - 2008 F-150
3
08-07-2015 09:12 AM
clintonvillian
2004 - 2008 F-150
4
07-25-2015 10:59 PM
Bonder
2004 - 2008 F-150
5
07-20-2015 02:46 PM


Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:40 AM.