Motor won't turn over after swap starter won't crank - F150online Forums

Go Back  F150online Forums > Powertrain & Mechanical > V8 Engines
Motor won't turn over after swap starter won't crank > Motor won't turn over after swap starter won't crank

Motor won't turn over after swap starter won't crank

Reply

 
 
  #1  
Old 10-21-2012, 08:35 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2011
Location: new jersey
Posts: 21
Motor won't turn over after swap starter won't crank

04 150 heritage 4.6
Just put a used motor in my truck and after everything was done it will not turn over the starter just clicks (brand new starter) had it tested to be sure and it's good I check the starter relay on the firewall and that also just clicks I checked and double checked everything could a ground stop the starter from turning the motor over there's a ground coming from my firewall and not sure where it goes I can't see it from the pics I took I am kinda of stump after 2 days of trying to figure this out I am not a mechanic I just couldn't afford 3 grand for someone to put a motor in my truck any help would be appreciated thanks
 
Reply With Quote
  #2  
Old 10-21-2012, 08:40 PM
Technical Article Contributor
Join Date: Oct 2005
Location: MI
Posts: 25,637
Originally Posted by Wert01 View Post
could a ground stop the starter from turning the motor over
That's definitely a yes.
 
Reply With Quote
  #3  
Old 10-21-2012, 09:42 PM
Technical Article Contributor
Join Date: Oct 2006
Location: Michigan
Posts: 1,770
Also make sure the engine is not locked up and turns over by hand.
 
Reply With Quote
  #4  
Old 10-21-2012, 10:19 PM
Senior Member
Join Date: Jun 2007
Location: Utah
Posts: 5,522
Originally Posted by DYNOTECH View Post
Also make sure the engine is not locked up and turns over by hand.
That should have happened long before it made its way into the engine compartment..
 
Reply With Quote
  #5  
Old 10-21-2012, 10:54 PM
Technical Article Contributor
Join Date: Oct 2005
Location: MI
Posts: 25,637
Wouldn't that suck lol.
 
Reply With Quote
  #6  
Old 10-22-2012, 12:10 AM
Senior Member
Join Date: Jul 2007
Location: Beaverton Or.
Posts: 3,264
Post a pic of the ground strap.
 
Reply With Quote
  #7  
Old 10-22-2012, 12:20 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2011
Location: new jersey
Posts: 21
So the motor does turn by hand I chk long before I put motor in the ground strap is on passenger side firewall I will post pic in morning when I get to shop this ground is still not hook up but I connected it to one of the alternator bolts and there was no difference ( I don't even know if that could of been mused as a ground also my battery is good terminals are clean I read something that maybe the strap goes to the intake bolt ? Not sure ill post strap in morning thanks
 
Reply With Quote
  #8  
Old 10-22-2012, 12:40 AM
Technical Article Contributor
Join Date: Oct 2005
Location: MI
Posts: 25,637
3 grounds on the firewall over there. Starting at the firewall passenger side corner, you have a PCM ground. Second ground, next to the relay/solenoid is a larger battery ground, it's a direct battery to firewall ground. Third, -is a radio noise suppressor ground that runs either to the manifold;- or if the manifold is composite, that grounds @ the front of the engine.
 
Reply With Quote
  #9  
Old 10-22-2012, 01:07 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2011
Location: new jersey
Posts: 21
Ok I will check that just so I know if one of theses grounds where not connected it would stop the starter from cranking the ground in question is right next to the relay for sure it's the only ground I remember taking off but not sure where it goes I will check in the morning thank you so the pic is in my profile I don't know John to get it on here please check it out I mounted that ground to the head and no difference
 

Last edited by Wert01; 10-22-2012 at 11:21 AM.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-22-2012, 11:49 AM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2011
Location: new jersey
Posts: 21
That pic is in my profile didn't know how to get it on here check pro for pic thanks
 
Reply With Quote
  #11  
Old 10-22-2012, 12:44 PM
Senior Member
Join Date: Jul 2007
Location: Beaverton Or.
Posts: 3,264
That is the engine to chassis ground. Should go to the intake manifold if it is aluminum.

Or better described as
Originally Posted by jbrew View Post
Third, -is a radio noise suppressor ground that runs either to the manifold;- or if the manifold is composite, that grounds @ the front of the engine.
I don't think that would effect the starter. Can you take a pic of how you have your starter harness hooked up? Maybe you have something crossed up there.
 
Reply With Quote
  #12  
Old 10-22-2012, 02:43 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2011
Location: new jersey
Posts: 21
Took pic its in my profile check it out let me know thanks
 
Reply With Quote
  #13  
Old 10-22-2012, 03:08 PM
Senior Member
Join Date: Jul 2007
Location: Beaverton Or.
Posts: 3,264
That looks correct to me. There is a frame ground just up a bit from the starter. It is part of the starter harness. Grounds to the frame just inside the passenger fender. Is that ground hooked up? Let me see if I can find a pic of it.


I guess someone should ask since the starter is clicking... have you tested the battery? It happens a lot from sitting.. not sure how long it sat during the swap but the battery may be an issue.
 

Last edited by Toyz; 10-22-2012 at 03:13 PM.
Reply With Quote
  #14  
Old 10-22-2012, 05:43 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2011
Location: new jersey
Posts: 21
That ground is good it just a bit up from the starter I took it off n cleaned it up battery is good has right voltage any other ideas ?
 
Reply With Quote
  #15  
Old 10-23-2012, 01:27 PM
Member
Thread Starter
Join Date: Apr 2011
Location: new jersey
Posts: 21
Hmm check the grounds they seem to be fine could it be a sensor or maybe the torque converter
 
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Jeff2005F150
Electrical Systems
7
08-05-2015 08:26 PM
smaring
1997 - 2003 F-150
8
08-01-2015 08:06 PM
kingjrza
Electrical Systems
1
07-28-2015 04:12 PM
squarebodyfan
1997 - 2003 F-150
4
07-23-2015 03:20 PM
Estrada94
1997 - 2003 F-150
1
07-09-2015 09:00 PM

Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Sponsors

All times are GMT -4. The time now is 10:41 PM.