F150online Forums

F150online Forums (https://www.f150online.com/forums/)
-   2009 - 2014 F-150 (https://www.f150online.com/forums/2009-2014-f-150-105/)
-   -   2011 F150 2.5, died at stop sign, won't start, no fuel (https://www.f150online.com/forums/2009-2014-f-150/518357-2011-f150-2-5-died-stop-sign-wont-start-no-fuel.html)

compleckz 06-08-2018 08:32 AM

2011 F150 3.5, died at stop sign, won't start, no fuel
 
Hi all,
Truck died on me while stopped at a stop sign a few weeks ago, no warning, no running issues at all up until it quit.

After cranking quite a bit, I have a code for low fuel rail pressure, and low fuel pressure while cranking (P0087 and P00C6).

I have since replaced with genuine ford parts:
high pressure fuel pump (on motor)--did this before i discovered no fuel coming from tank pump,then i replaced the fuel pump driver control module (above spare tire, didn't fix it), and finally the in-tank fuel pump. I have no fuel coming from the new pump, just like the old pump.

I checked #27 fuel pump fuse and it is not burned or broken, nor is there any sign of melting in the underhood fusebox. I also swapped the relay with another similar relay from the box.


What is causing no power to my fuel pump?! Help me avoid the dealer, it would be my first time going there, but I'm out of ideas here.

glc 06-08-2018 09:48 AM

Have you checked the inertia switch?

compleckz 06-08-2018 09:53 AM


Originally Posted by glc (Post 5236549)
Have you checked the inertia switch?

These newer trucks don't have inertia switches, fuel shut off is controlled by the PCM in case of collision, and the reset procedure is just cycling the ignition a few times.

glc 06-08-2018 12:03 PM

Time to break out the voltmeter and wiring diagrams.

compleckz 06-09-2018 09:49 AM

I have 12v leaving the power distro box on the violet/green wire, but I have 0v at the violet/green wire at the back of the truck going into fuel pump control module. I ran a wire direct back from the positive terminal to the fuel pump power wire in the module harness and jumped the ground from that harness also, and the pump ran.

So somewhere in the circled section below https://cimg3.ibsrv.net/gimg/www.f15...867ce5e233.jpg
my power wire is compromised, has anyone experienced this? Are there any connections easily accessible to check the wire between the box and the module?

compleckz 06-10-2018 09:33 PM

For anyone searching, I traced starting at the fusebox and found the violet/green fuel pump power wire to be corroded and severed about 6" from the connector for the fuel pump driver module. After patching the wire, the truck started and runs great.
https://cimg5.ibsrv.net/gimg/www.f15...cf49f434d9.jpg

I'm immediately getting 4mpg better, and a slight stutter I had been getting when lugging it uphill, has disappeared. I had previously thought it was some over fueling from the 91 banks tune, and the mpg drop was from moving and doing much more city driving. Overall the truck runs smoother, and seems to have more power.

ManualF150 06-10-2018 10:18 PM

Very interesting! Thanks for sharing.

Phil in OKC 11-10-2018 05:26 PM

This needs to be a sticky at the top. Great trouble shooting!

Roadie 11-10-2018 05:38 PM

I'm still trying to figure out what the 2.5 means?

compleckz 01-09-2019 10:56 PM


Originally Posted by Roadie (Post 5243393)
I'm still trying to figure out what the 2.5 means?

whoops. typo, 3.5 ecoboost, not 2.5 of course. cannot edit title.


All times are GMT -4. The time now is 07:28 AM.


© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands