04 f150 starting problem HELP!!!! - F150online Forums



04 f150 starting problem HELP!!!!

Reply
 
 
  #1  
Old 12-15-2011, 03:48 PM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 6
04 f150 starting problem HELP!!!!

i have a 04 F150 FX4 5.4 it will turn over but not start. i have replaced the fuel pump, fuel pump driver module and filter. it will start with a little starting fulid but only run for bout 4 seconds. i also checked the inertia switch. i just dont know what else to check. Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 12-15-2011, 03:52 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northern IL
Posts: 292
Any Codes? Checked your fuses yet?
Reply With Quote
  #3  
Old 12-15-2011, 03:55 PM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 6
yea i checked all my fuses. and it gives me a code P01233 saying the fuel pump driver module offline
Reply With Quote
  #4  
Old 12-15-2011, 03:59 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northern IL
Posts: 292
Check the FPDM again. Make sure the plug is seated correctly. Also I believe the unit needs to be grounded so clean any corrosion around the bolts.Check the inertia switch again, make sure it is reset.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-15-2011, 04:11 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northern IL
Posts: 292
I stand corrected, it grounds thru the harness.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-15-2011, 04:26 PM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 6
i just checked it again and everything is good. i disconnected fuel line before the filter and turned the key and there is no fuel flow
Reply With Quote
  #7  
Old 12-15-2011, 05:21 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northern IL
Posts: 292
That just confirms that the FPDM is not working as does the P1233 code. You may need to locate a wiring diagram and see if there is power or an open ground in the wiring. Don't forget the inertia switch is part of the circuit.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-15-2011, 07:24 PM
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 6
thank you for your help it ended up being the grounding wire that grounds the cab to the frame the bolt was loose
Reply With Quote
  #9  
Old 12-16-2011, 11:09 AM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northern IL
Posts: 292
Glad you got it figured out. Always nice when people actually post the result of what fixed the issue.
Cheers
Reply With Quote
  #10  
Old 12-29-2011, 02:55 PM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Shaw Afb. Sc
Posts: 1
Assuming that you attempted to jump your truck, did it start then at all? I woke up this morning and my truck turned over once and then the starter just started clicking. When i jumped it, it fired up right away and i ran it for 30 minutes and after in hour it was dead again. I cleaned the terminal posts but haven't had a chance to jump it again. If that doesn't fix it i believe it could be my alternator. But is it possible that a bad ground could be the cause as well? I want to think no since it fired up with a jump. Any help would be greatly appreciated!
Reply With Quote
  #11  
Old 12-29-2011, 03:20 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Northern IL
Posts: 292
Usually better to start your own thread pertaining to your own problem. You will usually get better answers that way.

Sounds like a bad battery or alternator. Many of the chain auto parts stores will check your charging system and battery for free. Advanced auto, O reillys or autozone will do it for free. No need to remove anything, just go to the store and they will check it out.
Kev
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Vanwilder01
2015 - 2017 F-150
31
08-04-2016 04:07 PM
knownspace
1997 - 2003 F-150
5
07-19-2015 12:58 PM
tonyf
HVAC
7
07-18-2015 08:33 PM
knownspace
Introduction Forum
0
07-14-2015 07:17 PM
peremcguire
Transmissions
6
07-12-2015 12:41 AM


Thread Tools
Search this Thread

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:48 AM.