Go Back   F150online Forums > Powertrain & Mechanical > V8 Engines
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-14-2006, 11:03 PM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Warner Robins, Ga
Vehicle: 2002 Ford F150
Posts: 4
trouble code p1aee and p1000

i have a 02fx4 reg cab f150 5.4 . 2 weeks ago i added flowmaster cat back k&n cold air BBK 75mm throttle body and a hypertech and electric fans. I keep getting a p1000 and P1AEE trouble code. i tried reseting the p1aee and it came back an cannot find what the code means.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-15-2006, 12:09 AM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Aggieland, TX
Vehicle: 1997 Ford F150 4x4
Posts: 3,053
P1000 simply means that the computer has not completed all the self tests...once you get in enough tests that code will go away (it should not set a CEL anyway).

The other code, doesnt really make sense to me, the CEL codes are usually P followed by 4 numbers...I did a search just in case, and nothing gets turned up for that. Are you sure you are confusing the numbers as letters? What are you using to pull the codes?
__________________

'02 F250 Lariat CrewCab, 4x4, 7.3L PSD

My Gallery
Reply With Quote
  #3  
Old 08-15-2006, 01:34 PM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Easton, Pa.
Vehicle: 2002 F150 super crew
Posts: 5,033
The P1AEE is hex code referring to other supporting fault information you cannot deal with using a simple scanner and no background information.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-15-2006, 08:21 PM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Warner Robins, Ga
Vehicle: 2002 Ford F150
Posts: 4
i was using my hypertech to read the codes and last night i returned the computer to stock and the codes have so far not returned. i understand its only been one day but im wondering if it i have a faulty hypertech. and im positive i read the codes right.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-15-2006, 09:44 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: St. Louis (Out in the woods)
Vehicle: 2001 Ford F250 6.8
Posts: 5,224
While you probably did read the hypertech correctly, it's pretty likely that the hypertech did NOT read your PCM properly.

steve
Reply With Quote
  #6  
Old 09-05-2006, 04:17 PM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: alabama
Vehicle: 1999 ford f150
Posts: 6
also same code

i get the same codes for my truck.... with my hypertech.... sounds like similar mods... anyone have any ideas?
Reply With Quote
  #7  
Old 09-05-2006, 07:49 PM
Technical Article Contributor
 
Join Date: May 2004
Location: Georgia on my mind...
Vehicle: 2004 Ford F150
Posts: 6,509
Send a message via AIM to Quintin Send a message via Yahoo to Quintin
Quote:
Originally Posted by deli-f150
i get the same codes for my truck.... with my hypertech.... sounds like similar mods... anyone have any ideas?
Without a scan tool that's capable of deciphering the hexadecimal code, you're shooting in the dark. Tote it to Autozone and let them retrieve any DTCs for you.
__________________


!@#$ the language filter.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-05-2006, 11:36 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: St. Louis (Out in the woods)
Vehicle: 2001 Ford F250 6.8
Posts: 5,224
And call Hypertech's tech support about the bogus code. It's not a Ford code.

Steve
__________________
If your original owner's manual is missing, download a soft copy from www.fleet.ford.com under the MAINTENANCE tab.

1995 Mustang GT Convertible, only 68K miles.
200 Ford Contour Daily drive.
2001 F250 SD, 6.8L, 4 X4.
2007 Mercury Mariner AWD - Wifey's daily driver
Reply With Quote
  #9  
Old 09-03-2007, 06:18 PM
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: COCOA FL
Vehicle: 2004 FORD F150 FX4
Posts: 96
i also am getting a P1000 or PT1000 after installing my hypertech programmer in my 04 FX4 supercrew does anyone know exactly what this means and is there actually a PT1000? i dont have any mods done to the truck except the hypertech also i am getting worse gas mileage almost 20 miles less than i was when it was stock and this is on the 87 octane tune....anyone else having this problem?
Reply With Quote
  #10  
Old 09-03-2007, 08:46 PM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Easton, Pa.
Vehicle: 2002 F150 super crew
Posts: 5,033
You will get that code everytime you move the program either way or power down.
It takes drive cycle time to self clear after the program goes thru all it's testing.
That could be 50 miles or 500, and several seperate drive cycles, sometimes to catch all the testing conditions it needs.
Reply With Quote
Old 09-03-2007, 08:46 PM


 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


All times are GMT -4. The time now is 07:21 AM.





This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company
 
Contact Us Advertising Privacy Statement Terms of Service Jobs Forum Text Archives
Emails & Contact Details