Truck Won't Start in Park - F150online Forums

Go Back   F150online Forums > F-Series Trucks > Pre-1997 Models
Log In 

Pre-1997 Models

Truck Won't Start in Park

Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-25-2012, 12:26 AM
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Hampton VA
Vehicle: 95 Ford F150
Posts: 54
http://www.linkedin.com/pub/chuck-covington/21/a98/5b3
Truck Won't Start in Park

For a while when I tried to start my truck, 95 F150 Auto 4X4, it wouldn't start unless I jiggled the shifter. It was like the truck didn't think it was in park. Now it won't start no matter how much jiggling I do. I have to shift it into neutral to start it.

What's out of adjustment? I had a new shifter cable installed a little over a year ago. Do they stretch? Where should I start looking?

Thanks!
Chuck
Reply With Quote
  #2  
Old 03-25-2012, 07:23 PM
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Vehicle: 1990 ford f150
Posts: 505
neutral safety switch is ur problem it will only allow automatic trucks to start in park or neutral park is probly burned out
__________________
6 in a row makes it go. big block 6
1990 ford f150 xlt single cab long box 4x2 4.9 strait 6 b/w t18 4 speed 3.55
Reply With Quote
  #3  
Old 03-25-2012, 10:33 PM
adrianspeeder's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Dover AFB DE / Harrisburg PA
Vehicle: 10 FULLsize ole' Ford rigs
Posts: 4,941
Send a message via AIM to adrianspeeder Send a message via Yahoo to adrianspeeder
No neutral safety switch on the E4OD or 4R70w for his '95. You will have to diagnose and replace the entire Manual Lever Position Sensor on the drivers side of the tranny.

Adrianspeeder
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 03-25-2012, 10:45 PM
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Vehicle: 1990 ford f150
Posts: 505
thats right i forgot about that im use to c6 or stick
__________________
6 in a row makes it go. big block 6
1990 ford f150 xlt single cab long box 4x2 4.9 strait 6 b/w t18 4 speed 3.55
Reply With Quote
  #5  
Old 03-26-2012, 02:19 AM
Steve83's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Memphis, TN 38135, USA, Earth
Vehicle: 1983 Ford Bronco
Posts: 5,492
Read this caption:

Click the image to open in full size.
__________________
Walk softly & carry a BIG SIX ! ! !

. .
Reply With Quote
  #6  
Old 03-26-2012, 07:31 AM
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Hampton VA
Vehicle: 95 Ford F150
Posts: 54
http://www.linkedin.com/pub/chuck-covington/21/a98/5b3
Thanks for the replies. The shifter almost feels like its "one off" from what it reads. I put it in what looked like Drive but it was actually in 2nd. I did have the shift cable replaced about a year ago. Could the cable or sensor be out of adjustment or is it more likely as you all mentioned burned out? It doesn't look all that difficult to replace or that expensive but I'm pretty cheap . Thanks again!
Reply With Quote
  #7  
Old 03-26-2012, 07:50 AM
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Hampton VA
Vehicle: 95 Ford F150
Posts: 54
http://www.linkedin.com/pub/chuck-covington/21/a98/5b3
Thanks again for pointing me in a direction to read more. In addition to the not starting in park, I think the sensor may be the problem for my hard shift from 1st to 2nd too. I've owned the truck for about 3 years and its always shifted smoothly when I first start driving but as it warms the shift from 1st to second gets a little harsh. Not really bad but I think its harder than it should be.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-26-2012, 08:01 AM
adrianspeeder's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Dover AFB DE / Harrisburg PA
Vehicle: 10 FULLsize ole' Ford rigs
Posts: 4,941
Send a message via AIM to adrianspeeder Send a message via Yahoo to adrianspeeder
It could be off yes, look at the procedure in Steve's photo caption.

Whats the story with your username? I'm C-17 aircraft maintenance.

Adrianspeeder
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 03-26-2012, 11:51 PM
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Hampton VA
Vehicle: 95 Ford F150
Posts: 54
http://www.linkedin.com/pub/chuck-covington/21/a98/5b3
I'm a all source intel type. Where are you stationed? DC here but my truck and my family are in Hampton VA outside Langley. When I get home next weekend I will crawl around and look for the MLPS. Thanks!
Reply With Quote


 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cool LED Truck bed lights for F150 carid Site Vendor Specials & Classifieds 6 07-31-2015 09:05 AM
Punisher Valve Body - Street Version Merlin Harley-Davidson 1 07-14-2015 12:09 PM
What is this in coolant. 10thGenF150ty V8 Engines 2 07-14-2015 01:33 AM
Rough Idle while in gear, surging under heavy acceleration kolik 1997 - 2003 F-150 7 07-10-2015 11:04 PM
1997 wont turn over metalhappy 1997 - 2003 F-150 11 07-07-2015 04:53 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 01:05 PM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Fordé is a registered trademark of the Ford Motor Company