Go Back   F150online Forums > Powertrain & Mechanical > Other Powertrain
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Welcome to F150Online Forums!
Welcome to F150Online.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the F150Online Forums community today!





Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-04-2010, 10:00 AM
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: Johnstown, Pa
Vehicle: 1997 Ford F150
Posts: 19
Send a message via AIM to chirospin
4wd low would engage

I have a 2005 f150 King Ranch. if I put the truck in 4wd high I have 4x4. If I put it in 4wd low. the indicator light does not go on and there is not a change from 4 high to 4 low. The indicator light does illuminate when starting the truck so it does work. Thanks for any help.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-04-2010, 10:20 AM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Mount Airy,MD
Vehicle: 2009 Ford F150
Posts: 6,550
Sorry, have to ask this, but are you doing this while in neutral with your foot on the brake? If not, that is probably why.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-08-2010, 10:57 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2010
Vehicle: 2006 Ford F150
Posts: 183
I had a problem sort of similer to this in my 06. 4wd would engage in low but not high. What the problem was is that the piece that allows the 4wd to engage in the front end was burred on the end and prevented the two pieces from sliding together. Im not sure too much about the technical aspect of this but i do know it cost around $350 at the local ford dealership to be fixed. hope this helps
__________________
2006 Fx4
Wheels:18x9" XD Monsters Chrome +18 offset, 295/70/18 Nitto Trail GrapplersAudio: 2 10" Rockford Fosgate subs w/ 200watt Rockford Fosgate ampExhaust: 2.5" dynomax bulletSuspension:2.5" leveling kitIntake: Gotts modTransmission: 3.73 LS factory gearsColor:True Blue Pearl & Dark Shadow GrayOther: Frontier Grill Guard, 2 100w accessory lights,
Reply With Quote
  #4  
Old 11-09-2010, 08:28 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Pittsburg, Texas
Vehicle: 2012 Ford F250
Posts: 4,637
ty.barnwell.9 tybarnwell08
from the 4x4's ive driven, you have to put them in neutral, foot on brake, and back up a little ways for 4x4 low to engage, thats how my 2003 is
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-2010, 10:45 PM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Jackson, Georgia
Vehicle: 2006 Ford F-150
Posts: 1,626
yeah make sure youre doing it right first, foot holding brake down while in neutral then turn the switch and hold your foot on the brake until the light turns on and you feel the thud. should be a couple seconds.

if that doesn't work then giving the motor a little tap will help if its stuck.
__________________

F250- KEM race tunes, 5in. exhaust, 35's on 22's
Jagged X 900HO RZR- EMP roof and windshield
F150- Little lift on 41's and 20's
Reply With Quote
  #6  
Old 11-09-2010, 11:27 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Pittsburg, Texas
Vehicle: 2012 Ford F250
Posts: 4,637
ty.barnwell.9 tybarnwell08
thud, more like SLAM lmao. first time mine did it i was like "wtf was that!??!!?!?"
Reply With Quote
  #7  
Old 11-10-2010, 12:09 PM
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: East Tennessee
Vehicle: 2004 Ford F150
Posts: 80
Quote:
Originally Posted by chirospin View Post
I have a 2005 f150 King Ranch. if I put the truck in 4wd high I have 4x4. If I put it in 4wd low. the indicator light does not go on and there is not a change from 4 high to 4 low. The indicator light does illuminate when starting the truck so it does work. Thanks for any help.

Did you ever figure out what was wrong with 4 Low in your truck? I have the exact same problem with mine.
Reply With Quote
Old 11-10-2010, 12:09 PM


 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


All times are GMT -4. The time now is 09:46 AM.


 
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company
Contact Us Advertising Privacy Statement Terms of Service Jobs Forum Text Archives
Emails & Contact Details