Go Back   F150online Forums > F-Series Trucks > Expedition / Navigator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Expedition / Navigator

Welcome to F150Online Forums!
Welcome to F150Online.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the F150Online Forums community today!





Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-11-2010, 12:18 AM
Junior Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 6
Broken Shifter on 99 expedition (auto)

For some time now the column shifter on my expedition has been out of whack. i.e. when you put it in park, the shift indicator was somewhere in between park and reverse. The problem is becoming worse. Now it is so bad that I cannot even shift all the way down to 1st gear. The biggest problem with this is the exact opposite of getting into first...I am having trouble getting it to lock into Park. Thus, the vehicle wants to roll. And I DON'T need that happening. And, to top it off, being 11 years old, the e-brake cable is snapped!
Has anyone had a similar problem? How hard is the fix? Is it a DIY job; if not, what should I expect this to run me at a shop?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-11-2010, 12:26 AM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Kentucky
Vehicle: 2004 Ford F150
Posts: 136
Im not sure about the shifter, but the e-brake cable is easy to replace. We put one on a 00 F150 that my brother use to have. I think the part of the cable that broke on his cost around 50..but its been awhile since we replace it.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-11-2010, 08:12 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: St. Louis (Out in the woods)
Vehicle: 2001 Ford F250 6.8
Posts: 5,223
For the shifter problem, see this thread: f150 gear selector
__________________
If your original owner's manual is missing, download a soft copy from www.fleet.ford.com under the MAINTENANCE tab.

1995 Mustang GT Convertible, only 68K miles.
200 Ford Contour Daily drive.
2001 F250 SD, 6.8L, 4 X4.
2007 Mercury Mariner AWD - Wifey's daily driver
Reply With Quote
  #4  
Old 02-15-2010, 09:46 PM
Senior Member
 
Join Date: Jan 2004
Location: Tecumseh, MI
Vehicle: 1997 Ford F-150
Posts: 121
Does anyone have any pictures of the torx screws you have to tighten up? My 97' Expy was doing the same thing. I think i found the right ones and i did tighten them but now it seems my orange selector needle is even more off to the right in any gear.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-24-2010, 10:06 PM
Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: S.C
Vehicle: 1999 Ford Expedition
Posts: 18
Is the shift indicator just off or is the shifter not going far enough left or right to get into park or first? My 99 shift indicator was off so it appeared I could not get into 1st but it could. The shift indicator is easy to adjust if you pull the panel under the steering column, follow the wire to the shifter, and adjust the gray wheel until it lines up. The shop manual says something about hanging an 8 pound weight on the shifter but I had no problem simply turning the wheel. No idea how to actully adjust the shifter itself.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-01-2010, 08:50 AM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Lakeway, Texas
Vehicle: 2004 Ford Expy
Posts: 6
my 2004 Expy XLT just turned 101,000 miles and wouldn't you know, it just did the same thing. I can shift the P, N, D ok, by feel, but the indicator is stuck in D, just not what it really is.

I'm going in today to fix the loose screws, per the earlier link provided. Thanks!
Reply With Quote
  #7  
Old 04-04-2010, 05:30 PM
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Loyalton Ca.
Vehicle: 1998 ford f150 &expe
Posts: 26
My1998 expy would not shift into 1st or2nd at the column. When I had the trans filter changed a year later they found a broken part they had to get from ford. $50 part works fine now.
Reply With Quote
Old 04-04-2010, 05:30 PM


 
 
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


All times are GMT -4. The time now is 09:04 PM.


 
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company
Contact Us Advertising Privacy Statement Terms of Service Jobs Forum Text Archives
Emails & Contact Details