Truck won't start -Good battery - F150online Forums

Go Back   F150online Forums > F-Series Trucks > 1997 - 2003 F-150
Log In 

1997 - 2003 F-150

Truck won't start -Good battery

Thread Tools Search this Thread
Old 02-16-2010, 06:19 PM
Junior Member
Join Date: Feb 2010
Location: Alabama
Vehicle: 1998 Ford F 150 4X4
Posts: 2
Truck won't start -Good battery

I have a 1998 F 150 4X4 with a 4.6L V8. It is stock as far as I know, maybe some flowmasters. When I parked last night, everything was fine.

This morning when I left for work, I reached in to crank the truck while I scraped the ice off the windshield. I put the key in and turned the ignition to the "on" position, everything was normal. I turned past that to the "crank" position, and nothing happened. All the lights went off, and the dinger stopped dinging. I turned the key back to the "on" position, and the lights did not come back on, nor did the dinger start. I checked the battery posts for corrosion, but there was none. The wires were plenty tight on the post. The lights will come back on after a minute or two, but only for a few seconds. I can hear a relay clicking under the steering wheel when the key is in the off position. I don't know if it's related or not, but my open door dinger dings when the key is in or out if the door is open, so I guess it's trying to ding, but don't know. Also, I can hear a relay clicking under the hood when the key is in the "on" position. I pulled the cover off and it is relay # 6, but I don't know what it's for. When this relay is clicking, the light for the passenger side airbag will come on and the check engine light will come on, but faintly, like they are getting and losing power rapidly. But again, when I turn the ignition to the crank position, everything stops.

Anybody have an idea?
Reply With Quote
Old 02-16-2010, 07:23 PM
Senior Member
Join Date: Nov 2008
Location: Katy, TEXAS/ Laramie, Wyoming
Vehicle: 2013 Ford F150 FX4
Posts: 521
Your batt is dead, it might be ok just needs a charge. Trust me ive had to deal with this alot recently, and no one has helped me out with my problem yet...

Im pretty sure the relay your hearing is the "battery saver" relay.
2013 FX4 402A 3.55 ELD
Born 11/2013
2008 Poot force AMR 750
STEVES ATV of Katy, Texas. (Houston Area)

Last edited by rednutbow; 02-16-2010 at 07:37 PM.
Reply With Quote
Old 02-16-2010, 07:31 PM
Senior Member
Join Date: Jun 2008
Location: Vacaville, California
Vehicle: 1997 Ford F-150
Posts: 1,259
five0merc five0merc
I had that problem, but it was my terminals and cables. I replaced the terminals and cleaned the ends of the cables and just bought a new optima and have had no problems since. Good luck and hope its something simple.

Thanks Watson91 at for sig

1997 Oxford White 4x4
2002 True Blue Lightning
Reply With Quote
Old 02-16-2010, 07:45 PM
glc glc is offline
Senior Member
Join Date: Dec 2006
Location: Joplin MO
Vehicle: 2003 Ford F150
Posts: 31,704
You can't tell if the battery terminals are good just by looking. REMOVE them and clean them, both the terminal rings and the battery posts. Get the thing started - jump it if you have to - and take it down to Autozone and get the battery and charging system tested - it's free.
2003 F-150 XL RCSB 2wd 4.2 M5OD 3.55 LS
Reply With Quote
Old 02-17-2010, 01:39 PM
Senior Member
Join Date: Nov 2007
Location: Hector, NY
Vehicle: 1997 Ford F150 4x4
Posts: 157
I would charge the battery first, then go from there.I am wondering if your door was ajar and ran the battery down.
Reply With Quote
Old 02-22-2010, 03:12 AM
Senior Member
Join Date: Feb 2006
Location: Arizona
Vehicle: 1999 Ford F150
Posts: 298
Send a message via AIM to Jesso Send a message via MSN to Jesso Send a message via Yahoo to Jesso
Try pushing your shifter up like your going into park and hold it as far up as you can and try to start it at the same time. Iv had a few times where my truck wouldn't start and i did that and it worked
Reply With Quote
Old 02-25-2010, 12:37 AM
Junior Member
Join Date: Feb 2010
Location: Alabama
Vehicle: 1998 Ford F 150 4X4
Posts: 2
Yeah, you are all right. I did turn out to be the battery after all. I don't know why it went dead though; it still worries me.
Reply With Quote
Old 02-25-2010, 11:56 AM
Senior Member
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,065
yeah another indication of dead battery i do believe is the guages sweeping to full then back to zero when you turn in on position. When my battery died I heard the same clicking youre talking about.
1997 4x4 F150
Reply With Quote


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cool LED Truck bed lights for F150 carid Site Vendor Specials & Classifieds 6 07-31-2015 09:05 AM
What is this in coolant. 10thGenF150ty V8 Engines 2 07-14-2015 01:33 AM
I think this belongs here ryan42680 Suspension 0 07-08-2015 08:47 PM
2013 Acts like dead battery, but battery not dead. 03Fx4JD 2009 - 2014 F-150 8 07-08-2015 03:20 PM
1997 wont turn over metalhappy 1997 - 2003 F-150 11 07-07-2015 04:53 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off

All times are GMT -4. The time now is 01:40 PM.

This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Fordé is a registered trademark of the Ford Motor Company